Quantcast
Channel: Lo Càntich -Revista de Literatura, Art i Cultura-
Viewing all 894 articles
Browse latest View live

«Referent» Primer Premi VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" Santi Sala Garcia Il·lustració: Núria L.

$
0
0
En cotxe (Núria L.)

Referent


     Es frega les mans reiteradament instants abans de pujar al cotxe. Està impacient per conduir i per tornar a experimentar aquella sensació de velocitat que tanta complaença li suscita. Li ve de família. A diferència de la seva vida diària, quan porta l’auto ningú li mana què ha de fer. Dins del vehicle se sent com el líder que no pot ser fora.

     Les seves mans suades subjecten amb fermesa el volant mentre els peus, bellugosos, es preparen per a l’acció tan cobejada. Respira amb intensitat a la vegada que una secreció freda li regalima esquena avall segons abans d’engegar.

     Tres, dos, un... Arrenca prement a fons el pedal de l’accelerador. El fascinen les sortides explosives que deixen amb un pam de nas a la resta. Tot va rodat fins que, pocs minuts després d’haver emprès la marxa, un inepte se li encreua pel davant obligant-lo a fer un cop de volant per tal d’evitar la col·lisió. El somrís burleta de l’altre conductor l’enfervoreix de forma considerable. Fora de si, el persegueix a tota velocitat increpant-lo de mala manera i obsequiant-lo amb un ampli ventall de gestos ofensius. El somriure jocós de l’altre s’ha desdibuixat per deixar pas a una mirada espaordida. Cada vegada s’hi apropa més fins que, amb una acció criminal, fa que el rival surti del seu traçat i xoqui perillosament contra un altre vehicle que circulava de cara.

     Sense temps per gaudir d’aquella malifeta, s’escolta el so estrident i cada vegada més intens d’una sirena. Contrariat, arracona el cotxe i es deté. A l’acte, una mà l’engrapa per l’espatlla i l’aixeca del seient d’una revolada.

     —Fins que aprenguis a comportar-te no pujaràs més als autos de xoc —li etziba el pare amb la mà alçada i amb un to amenaçador.

     El nen no ho comprèn, simplement ha actuat de la mateixa manera que ho fa el seu pare quan agafa el cotxe. A contracor i amb llàgrimes als ulls, abandona de manera prematura la fira de la mà del que, se suposa, hauria de ser el seu referent.


Santi Sala Garcia
«Referent»
- Primer Premi VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" -

Il·lustració:
'En cotxe (Núria L.)'
"En cotxe"
Núria L.


'Mitjans de transport (Diversos autors)'
Mitjans de transport
Diversos autors

– VII Concurs ARC de Microrelats –
ARC
Col·lecció literària Elisenda Sala
Contes i relats / 1
Octubre, 2017
Associació de Relataires en Català (ARC)


Referència:
Sala Garcia, Santi.
«Referent»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35


«Caça de balenes» Segon Premi VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" David d'Argent Il·lustració: Montse Assens

$
0
0
En vaixell (Montse Assens)

Caça de balenes


     Cels negres, núvols atapeïts.

     Vent i pluja ferotges.

     Aigües agitades al sud inacabable del món.

     Desperto de sobte al terra de la meva cabina, en plena foscor, espantat no pel sotrac violent que m’ha tret del llit, sinó per l’alarit esglaiador que m’ha esquinçat el son com una ferida oberta. Sento els crits dels homes exaltats, apaivagats sota el rugit de la tempesta. M’incorporo atordit i em poso l’abric. Surto de la cambra a les palpentes...

     El timó es balanceja inert al pont de comandament desert; els llums pampalluguegen. Rere el gran finestral esborrallat per l’esquitx de la mar, l’arpó de proa enfila les onades irades com l’agulla d’una brúixola boja...

     —Ràpid, capità! La càrrega! Cal que obrim les comportes de la bodega...!

     Acompanyat de la fúria dels elements, el meu segon irromp on soc. Gairebé a l’instant, alguna força invisible el xucla i se l’enduu entre súpliques i plors, de tornada a les tenebres...

     Una esgarrifança em recorre l’espinada, i m’aferro ben fort al llançador de bengales que duc dins la butxaca. Temorós, trec els peus trèmuls a indagar sobre la coberta glaçada, relliscosa.

     —Nakamura...?

     Ningú respon al meu reclam feble; només els gèlids vents australs que em bufetegen la cara sense treva. Bé... això i els xiscles desesperats de la tripulació:

     —Deixeu anar la captura, pel que més vulgueu!

     I els trets...

     Però sobretot els udols; els laments profunds que seguen la nit i m’ericen la pell, com si fossin els cants d’una balena d’ultratomba...

     Mort de por, desenfundo la pistola i disparo. La pilota de llum traça una paràbola pírrica que mor sota les aigües obscures de popa. En el seu trajecte brevíssim de claror il·lumina una mola espantosa: vint o trenta metres; anatomia de cetaci pàl·lida i llefiscosa; braços i dits llargs que s’aferren a la barana del vaixell i el retenen; uns ulls enormes i buits en un rostre monstruosament humanoide...

     Sense cap tipus de sentiment la criatura em mira, i tot seguit s’empassa el mig cos d’en Nakamura que encara li penjava de la boca.


David d'Argent
«Caça de balenes»
- Segon Premi VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" -

Il·lustració:
'En vaixell (Montse Assens)'
"En vaixell"
Montse Assens


'Mitjans de transport (Diversos autors)'
Mitjans de transport
Diversos autors

– VII Concurs ARC de Microrelats –
ARC
Col·lecció literària Elisenda Sala
Contes i relats / 1
Octubre, 2017
Associació de Relataires en Català (ARC)


Referència:
D'Argent, David.
«Caça de balenes»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Flaire de venjança» Tercer Premi VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" Esther Llombart Ramis Il·lustració: Toni Arencón Arias

$
0
0
En globus (Toni Arencón Arias)

Flaire de venjança


     Enguany l’alcalde s’ha lluït. Ahir nit ens va sorprendre amb una orquestra de debò, d’aquestes que veus vuit o deu músics a l’escenari, amb l’acompanyament de quatre coristes revestides amb lluentons, i avui ens engalana el paisatge amb globus aerostàtics de colors, talment com si hagués instal·lat al cel un arc de Sant Martí sense pluja. Els de Rocafina es moriran d’enveja. Ni punt de comparació amb el que van fer ells.

     Aquests eren els comentaris dels habitants de Rocadura, el matí del diumenge de festa major. Contents i empolainats (els més tradicionals estrenaven roba i tot), deixaven rastre de perfum pels racons del poble, i després de la missa de les dotze, s’afanyaven a buscar un trosset de terrassa on fer el vermut.

     El cel es folrà de globus. L’alcalde agraïa les felicitacions amb un somriure garratibat mentre una gota de suor feia ziga-zaga pels solcs del seu front envellit. N’hi havia tants que els eclipsis de sol se succeïen contínuament, i donava la sensació que en qualsevol instant podia descarregar una tempesta, d’aquelles d’estiu, d’aquelles que de cop i volta fan que canviï tot, que els carrers es quedin buits, com si l’aigua arrossegués la calor, els jocs i la gent.

     I sí que va descarregar, però no fou aigua refrescant que en tocar fons aixeca l’olor de la terra i de la vegetació. Dels globus van caure riuades pestilents de purins que empastifaren l’aire, els carrers i a tot aquell amb escassa capacitat de reacció. L’alcalde intuïa que uns globus que ell no havia contractat no podien ser un regal dels cels. El seu caciquisme havia engendrat prou enemistats perquè pogués ensumar la flaire de venjança. El que no preveia era que els de Rocafina haguessin triat executar la seva represàlia precisament per la festa major i d’aquella manera tan pudent. Els agosarats tripulants, sota les seves màscares, no es morien d’enveja, es morien de riure.


Esther Llombart Ramis
«Flaire de venjança»
- Tercer Premi VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" -

Il·lustració:
'En globus (Toni Arencón Arias)'
"En globus"
Toni Arencón Arias


'Mitjans de transport (Diversos autors)'
Mitjans de transport
Diversos autors

– VII Concurs ARC de Microrelats –
ARC
Col·lecció literària Elisenda Sala
Contes i relats / 1
Octubre, 2017
Associació de Relataires en Català (ARC)


Referència:
Llombart Ramis, Esther.
«Flaire de venjança»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!» Josep Tarradellas i Joan 23 d'octubre del 1977 (Discurs del president de la Generalitat de Catalunya en retornar de l'exili) - 40è aniversari -

$
0
0
Josep Tarradellas i Joan

Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!


Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!

Ja sóc aquí, perquè jo també vull l’Estatut!

Ja sóc aquí, per compartir les vostres penes, els vostres sacrificis i les vostres joies per Catalunya.

Ja sóc aquí, per treballar amb vosaltres una Catalunya pròspera, democràtica i plena de llibertat.

Ja sóc aquí, per tal que aquesta Catalunya que s'ha de posar a treballar més que mai per fer-la ben forta i ben pròspera sigui un exemple també per a tots els altres pobles d'Espanya.

Ja sóc aquí ciutadans de Catalunya, per fer més forta que mai la unitat que hem fet a les hores difícils la nostra lluita i que ens ha portat al triomf.

Ja sóc aquí, que junt amb tots aquells catalans i no catalans, que durant tants anys i tants anys han lluitat per poder arribar a un dia amb aquest esclat de joia i d'entusiasme, puguem fer encara com he dit abans, més pròspera, més forta la nostra Catalunya.

Ciutadans de Catalunya, permeteu-me que us demani que, en aquests moments de joia, també tinguem la serenitat de reflexionar i de veure les greus responsabilitats que cauen sobre nosaltres. Creiem que aquest triomf que hem tingut ha sigut gràcies al sacrifici de tants i tants ciutadans que han donat la seva vida per Catalunya.

Ciutadans de Catalunya, voldria que en aquests moments de joia i de responsabilitat, penséssiu que tenim altres deures fora de Catalunya. Nosaltres hem de ser l'avançada del benestar, de la prosperitat i de la democràcia de tots els pobles d'Espanya.

I permeteu-me, per acabar, que us digui que del fons del meu cor surt el més profund reconeixement per la vostra fidelitat, per la vostra fe en el nostre poble, en la llibertat i en la democràcia.

Grans mercès a tots!

Visca Catalunya!


Josep Tarradellas i Joan
(Cervelló, 1899 – Barcelona, 1988)
«Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!»
23 d'octubre del 1977
(Discurs del president de la Generalitat de Catalunya en retornar de l'exili)
- 40è aniversari -


Referència:
Tarradellas i Joan, Josep.
«Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Solitud» Montse Assens - Anna Rispau Il·lustració: Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix

$
0
0
Nu femení (Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix)

Solitud


Se’t dilueix el cant dins de la mar
i el salobre fa estada en els teus versos.
Els camins de foc i aigua t’encerclen
dins l’averany custodiat per la màgia.
Nous encanteris emergeixen càlids
a l’abisme dels dies venidors.

Emets un crit amb la paraula justa
i t’encamines a la solitud.


Montse Assens - Anna Rispau
«Solitud»
Del poemari El bes de la nit
- Premi Festa d'Elx -

Il·lustració:
'Nu femení (Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix)'
"Nu femení"
Ferdinand-Victor-Eugène Delacroix
(Charenton-Saint-Maurice, França, 1798 - París, 1863)


Referència:
Assens, Montse - Rispau, Anna.
«Solitud».
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«XXXIV Premis Literaris Ciutat de Xàtiva» Xàtiva, 2017

$
0
0
XXXIV Premis Literaris Ciutat de Xàtiva

XXXIV Premis Literaris Ciutat de Xàtiva

Xàtiva, 2017

Divendres, 3 de novembre de 2017, a l'Espai Cultural Sant Domènec, amenitzada per l'espectacle "Mulïer", de la companyia suecana Maduixa Teatre (premi Max 2017 al millor espectacle de carrer), es va celebrar la gala de lliuraments dels XXXIV Premis Literaris Ciutat de Xàtiva. El jurat ha estat presidit pel regidor de Cultura Jordi Estellés. En l'edició d'enguany s'han presentat 45 obres en la categoria de narrativa, 71 en la categoria de poesia i 14 en la categoria d'assaig i investigació.

El premi Blai Bellver de Narrativa, dotat amb 9.000 euros, va ser atorgat a l'obra El jurament, de l'autora barcelonina Sílvia Romero Olea, escriptora i filòloga. El jurat va estar format per Enric Salom, Josep Franco i Jesús Huguet.

El premi Ibn Hazm de Poesia, dotat amb 4.000 euros, el va rebre l'obra Poemari per a ociosos de l'autor vila-realenc Manel Pitarch Font, filòleg i professor. El jurat va estar format per Feliu Ventura, Pep Bataller i Alfred Aranda.

El premi Carlos Sarthou d'Assaig i Investigació, dotat amb 4.000 euros, va recaure en l'obra El parlar del 'tinguem', de l'autor xativí Vicent Bataller Grau. El jurat va estar format per Mariano González Baldoví, Xavier Aliaga i Josep Lluís Cebrián.


Premis Literaris Ciutat de Xàtiva


Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«XXXIV Premis Literaris Ciutat de Xàtiva»
Xàtiva, 2017
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

El bes de la nit Montse Assens - Anna Rispau Canal ARC TV "Tast de lletres" Associació de Relataires en Català

$
0
0

[ Programa 0012 ]

El bes de la nit
Montse Assens - Anna Rispau


Presentat per:
Sílvia Romero i Olea

El bes de la nit (Montse Assens - Anna Rispau)

Logo Canal ARC TV - Tast de lletres
Canal ARC TV


«30» Eva Armisén Pintures, dibuixos, escultura i obra gràfica Galería Cromo

$
0
0
30 (Eva Armisén)

«30»

Eva Armisén

Pintures, dibuixos, escultura i obra gràfica

Exposició
Inauguració: Divendres 10 de novembre de 2017, a les 19 h.

Galeria Cromo
Riera de Sant Miquel, 27 - local 1 - 08006 Barcelona


Eva Armisén

     Eva Armisén (Saragossa, 1969). Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ​​completa la seva formació a la Rietveld Akademie d'Amsterdam. Becada per la Fundació Joan i Pilar Miró de Palma de Mallorca. Viu i treballa a Barcelona.

     La seva obra se centra en plasmar la vida diària i la quotidianitat com una cosa extraordinària, proposa una mirada vital i optimista que ens trasllada a un món habitable i ple d'emoció.

     La pintura i el gravat són els mitjans més habituals de l'artista però l'originalitat i capacitat de comunicar del seu treball ha portat a Armisén a col·laborar en projectes molt variats com instal·lacions d'art públic, campanyes de publicitat, cinema i televisió o projectes editorials.

     Amb una trajectòria cada vegada més internacional podem veure el seu treball exposat en ciutats com Seül, Los Angeles, Hong Kong Singapur, Lisboa, Taipei, Xangai o Melbourne en fires d'art i exposicions individuals.

     En 2016 va col·laborar en la candidatura de les "Haenyeo" (dones bussejadores de l'illa de Jeju) com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i al juny de 2017 va il·lustrar el llibre Mom is a Haenyeo on s'explica la increïble història d'aquestes dones.


Equilibrio (Eva Armisén)

Eva Armisén, la vida i un somriure

     La pintora Eva Armisén (Saragossa, 1969) sap que el món tendeix a perdre els colors, però no s'hi resigna: els seus personatges sempre somriuen. Sap que els adults conservem en algun lloc l'infant que vam ser, per això pica l'ullet a la nena que porta dins. I ens regala un univers imaginari que tant de bo existís, una obra fresca, directa i sincera que ens connecta per la via ràpida amb el nostre jo més autèntic, amb allò que som quan cauen les màscares.

     Els quadres de l'Eva neixen d'idees que es concreten en paraules i que s'integren a l'escena sense voler fer nosa: no tenen la rellevància d'un títol ni la discreció excessiva d'una nota a peu de pàgina. Aquestes paraules formen part del paisatge final, de vegades per partida doble: en brut i en net. Perquè l'artista ens mostra el resultat però també el procés de creació de l'obra. Ens ensenya les capes del vestit per donar a entendre que no té res a amagar. Es despulla i ens despulla. Tant tu com jo com les figures de llapis o pinzell som éssers en construcció que avancem a força d'encerts i errors. Que acumulem dubtes i desitjos. Que ens nodrim de bellesa per plantar cara a les pors.

     Trenta anys després d'haver aterrat a Barcelona, l'Eva té avui l'energia de la maduresa, de qui sap on va i com s'hi arriba. Es coneix a si mateixa més que mai i no pensa renunciar a ser qui és, ara que ha après a desfer els passos que no porten enlloc, ara que trepitja la ciutat i el camp amb la tranquil·litat d'anar ben calçada, ara que troba la veritat abans i tot de buscar-la.

     Protagonitzades sovint pel seu alter ego en dues dimensions, les pintures d'Eva Armisén es fan estimar. Ens empenyen a treure enfora la millor versió de nosaltres. Ens conviden a llegir la poesia camuflada en els petits retalls de vida, a fixar-nos en la flor que creix contra l'asfalt. Ens desperten l'orgull de ser dones, tan fràgils com tothom i més fortes que ningú. Ens animen a gronxar-nos fins a tocar el cel i tornar. Ens ajuden a destriar el gra de la palla. Ens encomanen alegria i ganes de somriure, ni que sigui per sota el nas.

Eva Piquer, creadora i directora de Catorze.cat


Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«30»
Eva Armisén
Galeria Cromo
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35


«Paisatge» (Paisaje) Federico García Lorca Traducció:  Catalina Isart Il·lustració:  Liudmila Liutsko

$
0
0
Tardor (Liudmila Liutsko)

Paisatge


La tarda equivocada
es va vestir de fred.

Darrere dels vidres,
tèrbols, tots els nens,
veuen convertir-se en ocells
un arbre groc.

La tarda està estesa
al llarg del riu.
I un rubor de poma
tremola als teuladells.


Federico García Lorca
(Fuente Vaqueros, Granada, 1898 - Entre Víznar i Alfacar, Granada, 1936)
«Paisatge»

Il·lustració:
'Tardor (Liudmila Liutsko)'
"Tardor"
Liudmila Liutsko
(Людмила Люцко)

Traducció:
Catalina Isart
(Puebla, Mèxic, 1974)
«Paisatge»
de l'obra:

«Paisaje»

Federico García Lorca

La tarde equivocada
se vistió de frío.

Detrás de los cristales,
turbios, todos los niños,
ven convertirse en pájaros
un árbol amarillo.La tarde está tendida
a lo largo del río.

Y un rubor de manzana
tiembla en los tejadillos.

ooO0Ooo


Referència:
García Lorca, Federico.
«Paisatge»
Traducció: Isart, Catalina.
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Un nou dia» (Un nuevo día) Ana Segura Il·lustració:  Ferdinand Hodler

$
0
0
EEl dia (Ferdinand Hodler)

Un nou dia


Aquí, els meus pits. Tenen
nostàlgia de les teves mans,
de les teves carícies enceses,
dels teus petons palpitants.

Aquí, jo. Espero. Encara.
Cor dolorós, que per supèrbia,
ja no batega al matí
i en l'aurora progressiva
llangueix entre els llençols.

La llum es torna obscura
sense esperança.

Aquí.
Amb l'ala trencada he deixat de volar.
Motlle buit, les parets mudes
i la flor es torna flor, voldria.


Ana Segura
«Un nou dia»

Il·lustració:
'El dia (Ferdinand Hodler)'
"El dia"
Ferdinand Hodler
(Gurzelen, Suïssa, 1853 - Ginebra, Suïssa, 1918)

«Un nuevo día»

Ana Segura

Aquí, mis pechos. Tienen
nostalgia de tus manos,
de tus caricias encendidas,
de tus besos palpitantes.

Aquí, yo. Espero. Todavía.
Corazón doloroso, que por soberbia,
ya no late en la mañana
y en la aurora progresiva
languidece entre las sábanas.

La luz se vuelve obscura
sin esperanza.

Aquí.
Con el ala rota he dejado de volar.
Molde hueco, las paredes mudas
y la flor se vuelve flor, quisiera.

ooO0Ooo


Referència:
Segura, Ana.
«Un nou dia»
(Un nuevo día)
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Brusquina d'instants» Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea Il·lustracions: Pilar Campmany Editorial Fonoll

$
0
0
Brusquina d'instants (Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea)

Brusquina d'instants

Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea
Il·lustracions: Pilar Campmany

Pròleg: Carles Duarte

Editorial Fonoll
Col·lecció: Joan Duch
92 pàgines - Format: 13 x 18 - Enquadernació: rústica.
ISBN: 978-84-946447-3-3


     A Brusquina d’instants les poetes Anna Rispau i Sílvia Romero i la pintora Pilar Campmany construeixen un diàleg on conflueixen el desig, la tendresa, la nostàlgia, el vincle profund amb la naturalesa... Les tres autores, amb una ja llarga i fecunda trajectòria, han concebut una obra que respira veritat propera i intimitat lírica. El conjunt que en resulta, generós d’inspiració, és d’una bellesa exquisida.

     Anna Rispau i Falgàs neix a Camallera el 1970 i en l'actualitat viu a L'Escala. Llicenciada en Medicina i Cirurgia, publica diversos articles mèdics i exerceix aquesta disciplina fins al 2004, quan una malaltia renal l'aparta definitivament de la seva professió. És llavors quan s'aboca a la poesia, art que sempre l'havia apassionat i que amb el canvi de rumb de la seva vida es converteix en el nou company de viatge. Ha publicat el conte per a la Marató de TV3 Per què tenim dolor, i en poesia cal destacar Ventall d'haikus, i els poemaris escrits amb la poeta Montse Assens i premiats en sengles concursos literaris: Glops de nit, A l'altre costat de la pell, 7 de versos.

     Sílvia Romero i Olea neix a Barcelona el 1962. És escriptora, conductora de clubs de lectura i llicenciada en Filologia Catalana. Es dedica principalment a la novel·la, però ha conreat tots el gèneres literaris (contes infantils, novel·la juvenil, novel·la fantàstica, narrativa breu, teatre, poesia i crítica literària). Tota la seva obra ha estat publicada després d'haver obtingut premis o reconeixements: Amor a sang freda, Ànima mesquina, Júlia M., El plagi, Verbes, A la colònia hidràulica i altres contes, Verí. En poesia ha publicat ABCdari poètic. Aquest és el seu segon poemari.

Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea


«Brusquina d'instantsés un llibre que mereix de ser assaborit lentament, que convida a aturar-s’hi pàgina a pàgina, traç a traç, mot a mot.»

Carles Duarte i Montserrat
Poeta


Tast de Brusquina d'instant
Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea
Il·lustracions: Pilar Campmany
(Cortesia de: Editorial Fonoll)


La gebrada em confon les llàgrimes.
M'emmantella la rosada.
El dia despunta.
No vull amagar la tristesa,
sinó ocultar el somic,
mes la humitat dels solcs
palesen el neguit.
M'amaro del caliu del carrer.
Els nens juguen al parc:
llisquen crits ajogassats pel tobogan,
agrunsen rialles pel gronxador.
Els persegueix el meu esperit
—vaivé dolorós—
que somriu abans d'esbarrar-se

Plora rou gebrat
l'herbei glauc i temorenc.
El sol badalla.
Cingles avall s'estimba
l'alegre tritlleig del riu.

Pilar Campmany



'Brusquina d'instants (Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea)'
"Brusquina d'instants"
Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea
Il·lustracions: Pilar Campmany



Culturàlia


Referència:
«Brusquina d'instants»
Anna Rispau i Falgàs - Sílvia Romero i Olea
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Despertar» Roser Blàzquez Gómez Il·lustració: Max Klinger

$
0
0
El despertar de la primavera (Max Klinger)

Despertar


     Quan la princesa despertà, descobrí que no existia el príncep que l'havia desvetllada.


Roser Blàzquez Gómez
(Barcelona, 1970)
«Despertar»
(Del recull de narracions breus Del rostoll i l'espiga).

Il·lustració:
'El despertar de la primavera (Max Klinger)'
"El despertar de la primavera"
Max Klinger
(Leipzig, 1857 - Großjena, 1920)


Referència:
Blàzquez Gómez, Roser.
«Despertar»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Ariadna» (Ариадна) Fiódor Sologub Traducció:  Sveta Bogdánova - Toni Arencón Arias Il·lustració:  Evelyn De Morgan

$
0
0
Ariadna a Naxos (Evelyn De Morgan)

Ariadna


On ets, Ariadna meva?
On és el teu cabdell màgic?
Vago pel laberint
i defalleixo sense tu.

La meva torxa es debilita,
l'angoixa m'empresona
i demano l'ajut
de la teva saviesa i força.

Hi ha molts senders aquí, però no hi ha llum,
i no es veu el camí.
És terrible i difícil, al desert estant,
anar a la trobada de la fosca.

Les víctimes de les ombres prematures
són al meu davant.
Les seves ferides són espantoses
i els seus ulls cremen tenebrosos.

Sento la veu del monstre
i ofega els seus gemecs.
Foscor, boja foscor,
demana amb alegria.

On ets, Ariadna meva?
On és el teu fil conductor?
Només ell pot ajudar-me
a obrir la porta del laberint.


Fiódor Sologub
(Фёдор Сологу́б)
(Sant Petersburg, 1863-1927)
«Ariadna»

Il·lustració:
'Ariadna a Naxos (Evelyn De Morgan)'
"Ariadna a Naxos"
Evelyn De Morgan
(Londres, Anglaterra, 1855-1919)

Traducció:
Sveta Bogdánova - Toni Arencón Arias
«Ariadna»
de l'obra:

«Ариадна»

Fiódor Sologub
(Фёдор Сологу́б)

Где ты, моя Ариадна?
Где твой волшебный клубок?
Я в Лабиринте блуждаю,
Я без тебя изнемог.

Светоч мой гаснет, слабея,
Полон тревоги стою
И призываю на помощь
Мудрость и силу твою.

Много дорог здесь, но света
Нет и не видно пути.
Страшно и трудно в пустыне
Мраку навстречу идти.

Жертв преждевременных тени
Передо мною стоят.
Страшно зияют их раны,
Мрачно их очи горят.

Голос чудовища слышен
И заглушает их стон.
Мрака, безумного мрака
Требует радостно он.

Где ж ты, моя Ариадна?
Где путеводная нить?
Только она мне поможет
Дверь Лабиринта открыть.

ooO0Ooo


Referència:
Sologub, Fiódor.
«Ariadna»
Traducció: Bogdánova, Sveta - Arencón Arias, Toni.
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

Una mar de paraules: «Xavier Bosch ens porta l'amor a Algú com tu» Josep Maria Corretger i Olivart "La literatura és una mentida perquè el lector pugui veure una mica de la realitat". Montserrat Roig

$
0
0
Xavier Bosch

Xavier Bosch ens porta l'amor a Algú com tu


     Recentment, Xavier Bosch ha decidit abandonar plenament la seva tasca com a periodista, sobretot l’esportiu, per dedicar-se a allò que més l’agrada: l’escriptura. El que va ser periodista, director del diari Avui, un dels impulsors del diari Ara, encara articulista del Mundo Deportivo i conductor d’alguns programes de televisió vinculats a la política, com Àgora o al Barça, vol consolidar la seva carrera com a escriptor. De fet, Bosch va començar a escriure narrativa breu a principis dels anys noranta, emperò, en els darrers anys s’ha fet un lloc en el panorama literari català. Molta culpa la té el periodista Dani Santana, un dels seus personatges d’una trilogia d’obres sobre la crítica, el poder, periodisme i que podem trobar a: Se sabrà tot (2009), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014). Les editorials el segueixen perseguint per demanar-li més obres protagonitzades pel famós periodista.

     La seva darrera novel·la Algú com tu (2014) va guanyar el Premi Ramon Llull el 2015. El lliurament del guardó es retardà un mes pel traspàs de José Manuel Lara, editor del Grup Planeta. Aquest premi ha facilitat que l’obra tingui més ressò en els mitjans de comunicació i hagi arribat a més lectors. Bosch reitera uns objectius molt clars: “Vull viure d’escriure en la meva llengua. Abandonar el periodisme i sorprendre el lector. Volia fer una novel·la sobre la il·lusió de la vida, l’amor”. No vol que la crítica l’etiqueti com a autor d’un únic personatge. Fins i tot, aprofita el moment per enviar-nos algun consell en el nostre dia a dia: “L’amor existeix, però s’ha d’anar a totes”.

     Bosch ens glossà una anècdota, un membre del jurat se li va adreçar el dia del lliurament del premi i li digué: “M’he passat tota la novel·la a cegues pensant que l’havia escrita una dona”, així li comentà la Gemma Lienas.

     Algú com tués una novel·la a cavall de tres personatges, que en paraules del mateix Bosch: “Expressen els seus sentiments a la seva manera”. Ell, en la seva carrera personal també ha reprès el rumb i vol tenir criteri propi per escollir allò que vol fer i a més, com explana, no ser criticat. D’aquí que li hagi vingut de gust escriure aquesta obra, una obra dedicada als seus pares que tant troba a faltar. La seva mare es va morir fa vint-i-nou anys i el seu pare nou. De fet, el seu pare va influir-lo en situar alguns ambients de la seva novel·la a París, atès que, tenia una empresa i moltes vegades l’acompanyava fins allí, per tant, un entorn que coneixia prou bé.

     Ens alguns moments la nova creació d’en Bosch ens dona alguns ensenyaments que ens poden servir a la vida, en un moment de l’obra apareix la frase: “Sempre és més tard del que ens pensem”. I és que l’obra té instants poètics, com ara feia Lucreci a De rerum natura. Bosch comentà que Lucreci era un filòsof però que va escriure únicament un llibre en vers per glossar el seu pensament, i d’aquesta manera vehicular millor les seves idees. D’aquí que Bosch també ha volgut apropar-se a l’estil poètic en Algú com tu.

Algú com tu (Xavier Bosch)

          Una altre vincle a l’obra el trobem en Franz Schubert. És curiós, emperò com explanà Bosch, Schubert va ésser traspassat sense estrenar cap simfonia; i un personatge de l’obra, Jean-Pierre clama a Paulina: “No hi ha amor sense pena”, la mateixa pena que va sentir el músic per la seva creació i que mai veié editada. Aquesta tragèdia forma part d’una balança de difícil equilibri. Aquí també hi trobem implícit un altre missatge: “En l’amor, és millor provar-ho i fracassar a no provar-ho i tenir recança”. Tots dos personatges van viure uns dies de passió amorosa a París, però Paulina ja s’ha mort. La Gina, filla de la Paulina és egoista en el tema de l’amor, tot i això, investigarà i reviurà en primera persona aquells dies apassionats que visqué la seva mare, que morí quan ella tenia nou anys.

     Amb aquesta darrera novel·la, Bosch no volia exigir un esforç complementari al lector, sinó mantenir-lo en tensió, interessat en la història que estava narrant, cercar una història original. Era un camí diferent al de les novel·les negres que havia escrit anteriorment. Llavors, ho amenitzava amb alguns aspectes de la vida real que coneixia perfectament.

     Algú com tués una obra que fa petits homenatges al món de la cultura: als llibres, a l’art, al cinema, i el més preuat, als amics o coneguts, en senyal d’agraïment per haver pogut emprar alguna anècdota viscuda. És per aquest motiu que podem trobar referències a una llibreria de Girona, però també a Le Corbusier, un arquitecte francès que realitzava collages; al pintor Joan Vila Casas, a Andy Warhol amb el quadre “I Love you”. Són petites escenes com si fossin cinematogràfiques, com explica l’autor: “Hem d’assaborir els moments i no ho fem prou”.

(Xavier Bosch)

     Bosch és metòdic a l’hora d’escriure una obra. De vegades planifica la novel·la i dosifica la informació, crea una fitxa per a cada personatge, glossant l’entorn on viu. Tampoc no empra totes les dades que recull a les fitxes, només les que més li interessen. Li agrada escriure allò que vol i amb completa llibertat, i ara veu com l’actualitat li passa per sobre i pretén exagerar els temes en la novel·la. Bosch va estar-se un període de dotze anys sense publicar cap llibre, treballant com a periodista per a diversos mitjans de comunicació. Després de rebre el Premi Sant Jordi l’any 2009 va tenir ben clar a què es volia dedicar i a escriure lliurement. Ho glossa fent menció d’una cita del Dalai Lama apareguda en “La contra” de La Vanguardia: “Lo que gustar repetir y lo que no gustar no repetir”. Per tant, va decidir deixar de banda pràcticament de manera definitiva, tot i que no del tot, el periodisme. El món televisiu tampoc li va deixar un bon regust de boca, atès que com deia en Xavier: “Feia enfadar a molts polítics” i quan ell es veia per televisió no s’agradava. Una mostra de lucidesa apresa en l’obra, és que cal assaborir les petites coses que ens llega la vida i aquest llibre d’en Xavier Bosch és una bona via per fer-ho, una novel·la d’èxit, una novel·la que com si fos neu a l’hivern, ha quallat en el públic. Ens ha portat l’amor a les nostres cases.


Tast de:
Algú com tu
Xavier Bosch
(Cortesia d'Editorial Planeta)


1. Un personatge misteriós

     Mai no oblidaré la primera vegada que em vaig fixar en tu.
     —M’hi jugo el coll que demà no vindrà a classe —va mormolejar.
     —I tu què saps? —vaig respondre encara més baixet. Potser no hauria posat els ulls en tu si, en veure’t marxar en una hora que no tocava, l’Àxel no hagués plantejat una juguesca.
     —Per la manera com se l’emporten, la Gina no tornarà. —Vam mirar per la finestra i, veient com te n’anaves agafada de la mà d’aquell senyor de passes serenes, va afegir—: Com a mínim, fins dilluns.
     —Vosaltres dos, els del fons... Voleu fer el favor de callar?
     El bibliotecari de l’escola no estava per brocs. Era el professor de filosofia dels grans i, a pesar que ens havia d’advertir cada dos per tres, teníem la sort que encara no s’havia après els nostres noms. De fet, els nanos de nou anys tan sols teníem permès d’entrar al paradís de les lletres un únic dia a la setmana, els dimecres, després de dinar. Algun savi pedagog havia pensat que, si ho percebíem com un lloc prohibit, tindríem més ganes d’anar-hi i remenar llibres i furgar entre tots aquells volums i el reguitzell de fantasies fins a trobar una història que ens captivés. El llibre, en majúscules —cadascú el seu—, que ens desvetllés el plaer de la lectura. La biblioteca, però, per a l’Àxel i per a mi, s’havia convertit en un lloc ideal per badar. Sí que al fons de la biblioteca, de costat a costat i de dalt a baix, hi havia lleixes i més lleixes de llibres, ordenats, arrenglerats amb el llom a la vista i classificats amb el criteri de l’Ayuso —que devia ser un criteri encertat—,però a nosaltres ens agradava més seure just a l’altra banda, al costat del gran finestral. Posàvem un llibre, un de qualsevol, obert al damunt de la taula i ens passàvem una hora parlant en veu molt baixa i mirant el pati dels tres pins mentre l’Ayuso, assegut a la seva taula senyorial i ajudat per unes ulleres minúscules que descansaven a la punta del nas, arxivava la seva col·lecció d’antiquíssimes postals de Barcelona.
     Amb l’Àxel havíem descobert que el finestral de la biblioteca era un emplaçament estratègic per dominar tota l’escola. La panoràmica ho abastava tot, des de la porta que donava al gimnàs i als vestidors de nens i nenes fins al cancell principal de l’escola, que permetia veure, estirant el coll, un tros del carrer de Bellesguard, un cul-de-sac on els mestres i professors més matiners podien aparcar el cotxe en bateria. A l’altra banda del gran finestral de la biblioteca hi havia l’aula de dibuix i, a tocar d’unes buguenvíl·lees que els costava d’arrencar, hi havia la porta de la secretaria, que, per un trau o per un mal de cap, també es convertia en infermeria, refugi o consol.
     El dimecres, de tres a quatre, els tres pins tenien una estona de quietud. Ja no servien de pals de porteries, ni per lligar-hi cordes per saltar. Amb tots els nens a les aules, pel pati pràcticament no hi desfilava ningú. Les cuineres, després de rentar plats i olles, tocaven el dos amb un caminar feixuc. Els vigilants de menjador, amb més pressa per gaudir de la tarda i de la vida, s’enfilaven a la bicicleta i tiraven Bellesguard avall. De tant en tant, algun dimecres de tres a quatre, mentre tots els nens del tercer C érem a la biblioteca, vèiem arribar alguns pares que anaven directament a secretaria a sentir el veredicte sobre el seu fill en boca del tutor del seu curs. Aquell dimecres de calor, un dia de maig que la bata ja ens feia nosa, però, a l’hora que pel pati només hi passaven el vent i la calma, vam veure arribar un personatge misteriós. Un taxi va frenar al davant mateix de la porta de l’escola i, a l’instant, en va baixar un home que podia tenir l’edat del nostre pare però que no teníem vist de ser cap pare de l’escola. Anava amb corbata.
     Vestit fosc i corbata. I a la nostra escola n’hi entraven ben poques, de corbates.
     —Mira, Biel.
     L’Àxel me l’assenyalava, però jo no entenia què havia de veure.
     —El taxi no marxa.
     Com m’agradaven els taxis de Barcelona, grocs i negres, una combinació cromàticament indigesta però amb molta personalitat per a un cotxe. Veus un taxi així i dius... A Buenos Aires, per cert, també són grocs i negres. L’home de la corbata, amb una tofa negra, esborrifada, va pujar els graons que hi havia des del carrer fins a la biblioteca sense gaire empenta. A la porta de la secretaria el va sortir a rebre, amb posat greu, la directora de l’escola. L’Àxel es va adonar que no era una visita concertada qualsevol. El Santcristogròs, la senyora Ramos, només apareixia, a repèl, per a casos crítics. Es van donar la mà, van entrar cap dins i allà, durant uns minuts, vam perdre la visió de la jugada. La conversa devia ser curta perquè el Sancristogròs en va sortir tot sol i, amb el seu caminar tibat, d’esquena emperpalada —ja fos per un pinçament discal o per donar-se-les de ballarina repatània—, se’n va anar, de patac, a l’aula de disseny. Mentre els del tercer C, cada dimecres, havíem d’anar a la biblioteca després del pati del migdia, els del tercer B teníeu classe de dibuix o de plàstica. Aquella setmana havíem de copiar la casa del Joan Miró a Mont-roig del Camp que el Torío havia penjat a la pissarra. Poca cosa. Copiar un Miró, i en una hora. I amb unes pintures que, de tan resseques, quan les havíem acabat d’estovar a base de barrejar-les amb aigua, ja era l’hora de lliurar la làmina al Torío. Un tipus enrotllat, el Torío. Potser ho porta l’assignatura. Aquell dimecres, però, així que va sortir de l’aula amb el Santcristogròs també va començar a fer mala cara. I van tornar a entrar i, en un tres i no res, l’Àxel, que estava més ben encarat, em va dir:
     —Mira, Biel, Mira. Surten amb la Gina.
     I el Torío es va quedar allà palplantat, amb la porta de l’aula de disseny oberta, i la directora i tu vau anar cap a la secretaria i allà vaig pensar, que estrany.


Fotografies: grup62.cat, Joan Sánchez, super-julie.fr, cerdanyolainfo.com


Josep Maria Corretger i Olivart
(Alcarràs, 1976)
Una mar de paraules:
«Xavier Bosch ens porta l'amor a Algú com tu»


Referència:
Corretger i Olivart, Josep Maria.
«Xavier Bosch ens porta l'amor a Algú com tu».
A: Una mar de paraules
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«La castanya» Rocio Azabal Il·lustració: Cristina Cray

$
0
0
Castanyes (Cristina Cray)

La castanya


Humil castanya destronada.
Carn blanca de tardor.
Alegria de les llars.
Perla negra de dolçor.
Mariuca la castanyera,
coent castanyes pels pobres,
la paella va buidar.
On para l'olor a torrat?
Calaixera de memòria,
dolça padrina, sempre al cor
amb mans mascarades
la galta em pintava.
Ara, rialles de quitxalla
fan esborrar el teu sabor.
Vençudes pel pànic de caramel,
de joc absurd i carotes,
cementiris, morts estranys,
que no són els nostres avis,
nostres amics ni germans.
Aquest fruit de la tardor
bescanviat per la por.
Fa pensar... el temps es mou,
però sap on va?


Rocio Azabal
(Albada Albagés)

(L'Albagés, Lleida, 1971)
«La castanya»

Il·lustració:
'Castanyes (Cristina Cray)'
"Castanyes"
Cristina Cray


Referència:
Azabal, Rocio.
«La castanya».
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35


«Albada, avui» Lorena Robles Fotografia: Àlex Valero Liutsko

$
0
0
Cada alba és diferent (Àlex Valero Liutsko)

Albada, avui


Albada, amb la nostàlgia d’estimar-te.
Albada plena de colors sobre el camí que condueix al teu calze.
Albada que contrasta la terra i el cel.
Albada que amaga el misteri i assenyala el destí.
Albada que s’obre pas entre la foscor de la nit.
Sense estridències. A poc a poc. El temps sembla aturar-se
en l’albada, avui, on encamino els meus passos.


Lorena Robles
«Albada, avui»

Fotografia:
'Cada alba és diferent (Àlex Valero Liutsko)'
"Cada alba és diferent"
Àlex Valero Liutsko


Referència:
Robles, Lorena.
«Albada, avui».
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«Antigor» Pep Estany Ferrer Il·lustració:  Jean-Léon Gérôme

$
0
0
Nit (Jean-Léon Gérôme)

Antigor


Negra nit del silenci,
sense tauletes ni wassaps,
sols,
únicament el pensament
ens omple la vida.

Llarga dèria
de companyia exterior,
sense veure els ulls,
únicament pantalla i teclat.

Estem tan sols...
que ens aïllem
en una pantalla virtual,
amb mots i signes freds,
sense ànima.

Vivim d'emoticones,
retornem als vells signes
anteriors als ètims,
tot oblidant els mots,
aquells meus mots de l'ànima.

Jo no em resigno
a perdre la calidesa de la veu
i la llum de la mirada.

Jo no em resigno,
a perdre la il·lusió
del tacte suau de la pell.

Jo no em resigno
a perdre la força
del llenguatge corporal.

No, no vull renunciar
a la musicalitat dels mots,
ni al seu accent,
ni a la seva força.

Voldria continuar essent home,
amb llibertat de pensament
expressat oralment,
amb el segell d'identitat
del propi raonament.

Melianta, 14 d'octubre de 2017.                    


Pep Estany Ferrer
(Cassà de la Selva, Gironès, 1946)
«Antigor»

Il·lustració:
'Nit (Jean-Léon Gérôme)'
"Nit"
Jean-Léon Gérôme
(Vesoul, França, 1824 - París, 1904)


Referència:
Estany Ferrer, Pep.
«Antigor»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«As de copes» Albert Claramont

$
0
0
As de copes (Albert Claramont)


Albert Claramont
«As de copes»
(Barcelona, 1955)


Referència:
Claramont, Albert.
«As de copes»
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

«El Crist obès» Larry Tremblay Traducció: Ricard Ripoll A: Caducitat immediata Sílvia Romero i Olea "Són molts els llibres que passen sota l’atenta mirada dels lectors. De vegades, en acabar-los, ens limitem a desar-los al prestatge corresponent, però en altres ocasions sentim la necessitat de compartir-los. Malauradament, avui en dia la majoria de títols estan condemnats a la Caducitat immediata. Potser és a les nostres mans evitar-ho."

$
0
0
El Crist obès (Larry Tremblay)

El Crist obès
Larry Tremblay


Traducció: Ricard Ripoll

La meva lectura

     El protagonista d’aquesta novel·la de complexa classificació és l’Edgar, un home de trenta anys tímid i asocial, i ja en el primer capítol se’ns mostren les pautes del que anirem trobant al llarg de la lectura:

     La fletxa estava a punt de perforar-me la nuca. Ja podia córrer sense rumb, baixar precipitadament per camins abruptes, saltar rases, enfilar turons, ella m’endevinava els desplaçaments, em perseguia com un animal acorralat. No tenia cap possibilitat de sortir-me’n. Vaig deixar de córrer, resignat, i, dret com un arbre, vaig esperar el cop fatal.
     Un soroll sec em va salvar.

(pàg. 9)

     Això és: una narració farcida de simbolismes, plasmada mitjançant cert ambient angoixant i, ja ho avanço ara, crítica sobretot vers la religió.

     Aquest inici de novel·la, però, fa referència a un malson d’Edgar, que s’ha adormit damunt la tomba de la mare. I el soroll sec que el desvetlla prové de la brutal agressió que estan duent a terme quatre joves que ell imagina com els quatre genets de l’Apocalipsi. És en marxar ells quan Edgar socorre la víctima: una noia. I sense pensar-s’ho gaire se l’endú amb el cotxe cap a casa seva per curar-li les nombroses i cruentes ferides.

     Per què Edgar no la porta a un hospital? Perquè en tot moment hem d’entendre aquest personatge com un home tímid i asocial, tal com he comentat a l’inici, però sobretot turmentat.

     A mesura que passem les pàgines del llibre anirem copsant la seva infantesa tèrbola, la tendència a l’autolesió, i sobretot la relació malaltissa amb la mare, entre la dependència vers la seva figura i autoritat, i l’abús de domini que exerceix sobre el seu fill. Per aquest motiu, quan ajeu la víctima damunt el llit i comença a tenir-ne cura, de seguida estableix un lligam que substitueix el que tenia amb la mare difunta. Un vincle, per l’altra banda, que es mou també entre el domini i la servitud.

     Durant tots els dies en què la víctima és a casa seva, malmesa i en un principi incapaç de moure’s, Edgar va evocant el passat, i així és com entrem en la seva fràgil ment. I aquest aspecte, juntament amb la relació que mantenia amb la mare (i que perviu després de la seva mort), són dos dels temes que sotraguen amb força el lector.

     Més enllà d’aquestes qüestions, i tal com he avançat en les primeres línies de la ressenya, la religió es converteix també en un cavall de batalla per a Larry Tremblay en aquesta novel·la. El sentit del sacrifici de la carn, el valor del dolor, la necessitat de punició, i fins i tot l’alliberament a través de la mort, són alguns dels temes que tracta.

     En definitiva El Crist obèsés una novel·la crua que reclama una lectura pausada i reflexiva, però alhora amb una narrativa que engoleix el lector, qui, sense adonar-se’n, va avançant capítol rere capítol subjugat per aquesta atmosfera de thriller psicològic i religiós.


Larry Tremblay
Larry Tremblay

L'autor (extret del llibre)

     Larry Tremblay va néixer el 1954 a Chicoutimi (Quebec). Va cursar estudis de teatre a la Universitat del Quebec, a Montreal, i va viatjar a l’Índia, on es va especialitzar en kathakali, una art que barreja la dansa i el teatre.

     Les seves obres teatrals han estat traduïdes a moltes llengües. D’entre elles, en destaquen The Dragonfly of Chicoutimi (1993), Le Ventriloque (2001), Abraham Lincoln va au théâtre (2005) i Le Joker (2016). A més d’El Crist obès, també és autor de les novel·les Le Mangeur de bicyclette (2002), L’impureté (2016) i El camp de tarongers (Gregal, 2016), obra guardonada amb diversos premis, el més important, el Premi dels Llibreters del Quebec (2014).

     El Crist obès ha merescut el Premi Literari del Saló del Llibre de Saguenay (2012) i ha tingut molt bona acollida en fòrums de lectors i estudiants.

L’obra (extret del llibre)

     L’Edgar, un home de trenta anys tímid i asocial, que sempre ha viscut a redós de la seva mare que acaba de morir, assisteix una nit a una violenta agressió en un cementiri. S’emporta a casa seva la víctima inconscient i es jura a si mateix que en serà el salvador. Amb el temps s’instal·la entre tots dos una estranya relació personal, per bé i per mal. A qui vol salvar, l’Edgar? A ell o a la seva víctima?

     Amb una escriptura ritmada i plena d’una singular humanitat, El Crist obès examina d’una manera implacable les arrels del Bé i del Mal. Una obra potent i rica de sentit, signada per un dels actuals dramaturgs quebequesos més destacats.

     Premi Literari del Saló del Llibre de Saguenay, 2012.

-Nota: El meu agraïment a Gregal per l’exemplar del llibre ressenyat.


Sílvia Romero i Olea
Caducitat immediata
Caducitat immediata


Si ets una editorial o un autor que acaba de publicar,
pots enviar un exemplar del llibre (en català o traduït al català) a:

Apartat de Correus 22240
08080 Barcelona
(no s'accepta correu certificat)


Referència:
Romero i Olea, Sílvia.
«El Crist obès», Larry Tremblay
A: Caducitat immediata
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

Relats finalistes del VIII Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio "Virtuts" Novembre de 2017: «Prudència» Associació de Relataires en Català

$
0
0
Concurs ARC de Microrelats

Relats finalistes del
VIII Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio
"Virtuts"
Novembre de 2017: «Prudència»


El jurat d'autors i d'autores del
VIII Concurs de Microrelats ARC a la Ràdio "Virtuts",
després de les deliberacions necessàries, fa públic el veredicte de les obres
seleccionades corresponents al subtema: "Prudència":

Relats seleccionats

Títol - Autor/a o Nick

"Tradició matriarcal" - Toni Arencón Arias

"El mestre Dadiu: La noia de porcellana" - rautortor

"Quiet" - Tristram

"Postguerra" - Sofia Barbal

"Prudència" - Joan Gausachs i Marí

"Tres-cents u" - celesti1462

"Intrínseca" - deòmises


Enhorabona als autors i autores seleccionats.
Moltes gràcies a tots els participants.


Comissió de Concursos
Associació de Relataires en Català
Dijous, 30 de novembre de 2017


Bases del Concurs i relats finalistes


Referència:
«Relats finalistes del Concurs
VIII Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio
"Virtuts"»

- Novembre de 2017 - Prudència -
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>
ISSN 2014-3036-N.35

Viewing all 894 articles
Browse latest View live